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PEMBINA OLDTIMERS’ RECREATION ASSOCIATION
SPECIAL RULES OF CURLING

1. APPLICATION:

(1) These rules shall épply to the Pembina Oldtimers’ Recreation Association
Curling;

(2) These rules shall take precedent over the CCA rules;

(3) In the event of a disagreement, which the skips cannot resolve, the umpire shall
rule, and his decision shall be final. The umpire is the chairman (1* Vice-
President) and in his absence, the Draw Master. v

2. TEAMS:

(1) A team shall not record a win with less than three (3) players delivering stones,
oneplayermustbearegtﬂarmemberofﬂxeteam; .
(2) Regular team members shall play in their assigned position, exception rule 2 (4);
(3) Substitute players are the responsibility of the spare convenor; i
_ (4) If spares are used, remaining regular team members shall decide which position | ..
“'7[ spare(s) shall play. Regular skips used as a spare shall play at second or lead
position; ZBEERTTA 560 CoRRENTA PAAYNE | N THE Reow,

(5) Opposing teams shall toss a coin to determine which team plays first stone in the
first end. The team that throws first stone, has choice of handle colour.

INTERPRETATION:- The winner of the coin toss has the option of either playing
the first or second stone on the first end.

(6) The delivery rotation declared by a team at the start of a game shall be followed
throughout that game.

3. POSITION OF PLAYERS:

(1) The non-delivering team members shall not take a position or cause such motios;
would obstruct, interfere with, or distract the delivering team. h

4. FREE GUARD ZONE RULE (FOUR ROCKS):

(1) The Free Guard Zone is the area between the hog line and the T line, excluding
the house. - . :

INTERPRETATION:- A stone which comes to rest outside the rings, but
touching the T line, is not in the free guard zone. :

(2) Any stone(s) belonging to the opposition that is located within the free guard
zone, shall not be removed to an out-of-play position prior to the delivery of the



—>7  fifth stone of the end. A team may remove their ownstoneﬁomtiigﬂ*éeguard &
Zone. -

PENALTY: If an opposition’s stone(s) in the free guard zone is removed from
play prior to delivery of the fifth stone of the end, the non-offending team may:

@ Waivetheﬁ-eegua:dzonepenaltyandconﬁnueplayasifﬂierehadnotbeen
an infraction.

() Remove the delivered stone from play and replace all displaced stationary
stones to their original position.

5. DELIVERY:

¢)) A stone that has not been released and has not reached the near T line, may be
' returned to the hack and redelivered. A stone may be redelivered if the player’s
body or equipment reaches the T line as long as the stone does not.

(2) Each player shall be ready to deliver his stone when it is his turn.
(3) Player may not delay game in excess of 3 minutes.

6. SWEEPING/BRUSHING:

(1) Between T lines, all members of the delivering team may sweep/brush any of the
team’s stones that have been delivered or set in motion.

(2) Behind the T line, only one player from each team may sweep/brush at one time.
This may be the skip or vice-skip of either team or the lead or second of the
delivering team.

Interpretation: The only time a lead or second of the delivering team may

sweep/brush behind the T line is when sweeping/brushing his team’s delivered stone

or any stone set in motion. ' '

3) BehindtheTline,thedeliveﬁngteamshallhaveﬁrstprivilegeof
sweeping/brushing any stone. If their choice is not to sweep/brush, they shall not

obstruct or prevent the non-delivering skip or vice-skip from sweeping/brushing
the stone. ,

(4) (a) The sweeping/brushing motion shall be from side-to-side.

(b) The final sweeping/brushing motion shall finish to either side of the delivered
stone or the stone set in motion. ‘



(5) All sweeping/brushing shall take place in front of the delivered stone or stones
set in motion and within six feet of the stone.

7. SCORING:
(1) A game shall be eight ends, ties shall remain as a tied game.

(2) A warning bell will be sounded at the 1 hr. 45 min. mark after commencement of
play. At the sound of the bell, teams shall complete the end in progress and play
onemore end.c-t T T eenln

8. MEASURING:

" (1) Measurements shall be taken from the T to the closest part of the stone.
(2) No physical device to aid the visual observation shall be used in measuring prior
to the last stone delivered in the end coming to rest, except as provided for in rule

v

8(3).
£ (3) The six foot measuring stick shall be used when a stone is located on the back line
h/ in proximity to the center line to confirm if the stone is in or out of play.
o (4) If two or more stones are so close te the T that 2 measuring device cannot be used,
Q‘ and if a visual comparison cannot determine which stone is closest to the T, the
NCANY stones shall be considered tied.
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=1+ 9. SPECIAL CONSIDERATIONS:
i » .
(1) If any exceptions to the preceding rules are necessary to accomunodate players

with physical disabilities, appropriate adjustments are consideréd-acceptable and
shall be approved by the Executive.

10. MISCELLANEOUS:

(1) Should any situation ocour whichiis not covered by these rules, a ruling will
be made by the Executive.



